Amerikaanse koelkasten en geluidsniveaus: wat je moet weten

Amerikaanse koelkasten en geluidsniveaus: wat je moet weten

Amerikaanse koelkasten zijn populair vanwege hun grote capaciteit, moderne uitstraling en handige functies zoals een ijsmachine en waterdispenser. Tegelijkertijd is het belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau van deze apparaten, zeker als je veel waarde hecht aan een stille leefomgeving. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over het geluidsniveau van Amerikaanse koelkasten en hoe je hier rekening mee kunt houden.

Waarom Amerikaanse koelkasten meer geluid kunnen maken dan gewone koelkasten

Het geluidsniveau van een koelkast hangt samen met verschillende factoren. Amerikaanse koelkasten kunnen over het algemeen meer geluid produceren dan gewone koelkasten. Dit komt door:

Grotere capaciteit en krachtigere motor/compressor

Amerikaanse koelkasten hebben doorgaans een grotere capaciteit dan gewone koelkasten en vriezers. Om deze grotere koelruimte op de juiste temperatuur te houden, is vaak een krachtigere motor of compressor nodig. Deze kan meer geluid produceren dan de motor van een kleinere, reguliere koelkast.

Ingebouwde ijsmachine en/of waterdispenser

Een van de kenmerken van Amerikaanse koelkasten is de ingebouwde ijsmachine en/of waterdispenser. Hoewel deze functies erg handig zijn, kunnen de bijbehorende pompen en motoren extra geluid veroorzaken.

Aanzuiging en circulatie van lucht voor koeling

Amerikaanse koelkasten hebben vaak geavanceerdere koelsystemen dan gewone koelkasten. Dit kan onder andere betekenen dat er meer luchtcirculatie plaatsvindt om de koelruimte op temperatuur te houden. Deze luchtcirculatie kan ook bijdragen aan het geluidsniveau van de koelkast.

Geluidsniveaus van Amerikaanse koelkasten

Het geluidsniveau van een apparaat wordt uitgedrukt in decibel (dB). Hierbij geldt het volgende:

  • Stil: 0 - 40 dB
  • Gemiddeld: 40 - 70 dB
  • Luid: 70 - 100 dB

De meeste Amerikaanse koelkasten hebben een geluidsniveau tussen de 40 en 50 dB, wat wordt beschouwd als gemiddeld tot stil. Ter vergelijking: gewone koelkasten zitten meestal ook in deze categorie, maar kunnen soms iets stiller zijn, bijvoorbeeld tussen de 35 en 45 dB.

Hoe om te gaan met geluidsniveaus bij de aanschaf van een Amerikaanse koelkast

Bij het kopen van een Amerikaanse koelkast is het belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau. Hier zijn enkele tips om je hierbij te helpen:

Letten op het vermelde geluidsniveau bij specificaties (in dB)

De eerste en belangrijkste stap is het controleren van het vermelde geluidsniveau in de specificaties van de koelkast die je op het oog hebt. Hoe lager het aantal decibel, hoe stiller de koelkast.

Overwegen of inbouw- of vrijstaande modellen meer geschikt zijn voor uw situatie

Afhankelijk van je woonsituatie en voorkeuren kan het type koelkast invloed hebben op het geluidsniveau. Inbouwkoelkasten zijn vaak beter geïsoleerd dan vrijstaande modellen, waardoor ze minder geluid kunnen maken.

Rekening houden met plaatsing van de koelkast in huis (afstand tot woon- en slaapruimtes)

Tot slot is de locatie van de koelkast in huis belangrijk. Als de koelkast dicht bij je woon- of slaapruimte staat, zal het geluidsniveau meer merkbaar zijn. Kijk kritisch naar de indeling van je huis en zorg ervoor dat je rekening houdt met de afstand tot woon- en slaapruimtes bij het kiezen van de plek voor je koelkast.

Tips om het geluid van een Amerikaanse koelkast te verminderen

Als je al een Amerikaanse koelkast hebt en het geluidsniveau wilt verminderen, zijn er enkele dingen die je kunt proberen:

Zorgen voor voldoende ruimte rondom de koelkast (luchtstroom en geluidsabsorptie)

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rond de koelkast, zodat lucht goed kan circuleren en het geluid niet wordt weerkaatst of versterkt door muren of kasten.

Regelmatig onderhoud en reiniging van de condensor en filters

Een goed onderhouden koelkast werkt efficiënter en produceert minder geluid. Zorg ervoor dat je de condensor en filters regelmatig controleert en reinigt.

Plaatsen van de koelkast op een vlakke, stevige ondergrond en met correcte poten/voeten voor stabiliteit

Een koelkast die niet stabiel staat, kan meer geluid maken door trillingen. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak en stevig is en dat de poten of voeten van de koelkast correct zijn afgesteld.

Eventueel gebruikmaken van geluidsdempende materialen of trillingdempers

Als je het geluidsniveau echt tot een minimum wilt beperken, kun je overwegen om geluidsdempende materialen of trillingdempers te gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij doe-het-zelfzaken en kunnen helpen om het geluid van de koelkast verder te verminderen.

Conclusie

Amerikaanse koelkasten zijn populair vanwege hun grote capaciteit en handige functies, maar kunnen soms meer geluid maken dan gewone koelkasten. Bij het kiezen van een Amerikaanse koelkast is het belangrijk om rekening te houden met het geluidsniveau en de indeling van je huis. Met de tips in deze blog kun je zorgen voor een stille en comfortabele leefomgeving, zonder afbreuk te doen aan de functionaliteit en het uiterlijk van je koelkast. Voor meer informatie en reviews over Amerikaanse koelkasten verwijzen we je graag door naar de rest van onze website.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle amerikaanse koelkasten.

© 2024 Beste Amerikaanse Koelkast, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten